четверг, 11 октября 2012 г.

Санктуарій Матері Божої Святого Розарію (Чортків)

Серед римо-католицьких святинь на території сучасної України санктуарій у м. Чорткові майже незнаний. Статус Санктуарія храм св. Станіслава отримав не так давно – у 2009 році, після урочистої коронації копії чудотворного образу Пресвятої. І хоча благочестива традиція звершувати паломництва до цього місця ще не закріпилась серед більшості вірників, запрошуємо всіх бажаючих відвідати цей храм.

Перший костел присвячений св. Станіславу єпископу і мученику разом з домініканським монастирем було збудовано у 1619 році. Його фундатором був Станіслав Гольский, який запросив домініканців до Чорткова (храм було присвячено святому покровителю фундатора).

Протягом історії храм відвідували між іншим королі: Ян Казимир, який подарував домініканцям образ Пресвятої Діви, та Ян ІІІ Собеський. Чотирьохсотрічна присутність домініканців в Чорткові перервалась 2 липня 1941 року, коли вісім братів-домініканців було страчено. Триває процес беатифікації цих мучеників.

Сучасний храм – унікальна пам’ятка неоготичної архітектури (Надвіслянська Готика) – було збудовано на місці давнього у 1918 році, за проектом відомого польського архітектора Яна Сас-Зубжицького.

Образ Пресвятої Діви Святого Розарію походить з XV віку і раніше знаходився у Островні біля Вітебська. У 1663 році король Ян Казимир подарував його домініканцям у Чорткові, про що свідчить напис на образі (латиною): «Ян Казимир, король Польщі, був у Чорткові з Чудовним Образом з Островні». Після вигнання домініканців з Чорткова (у 1946 році), образ було перевезено до Варшави, де він знаходиться й зараз, в домініканському монастирі св.. Гіацинта.

19 серпня 2009 року архієпископ Мечислав Мокшицький урочисто коронував копію чудотворного образу папськими коронами, яку зараз вшановують в нашому санктуарії.

Свято Матері Божої Святого Розарію обходимо щороку 7 жовтня, але відвідати це святе місце можна кожного дня. Запрошуємо!

Комментариев нет:

Отправить комментарий