четверг, 25 октября 2012 г.

Санктуарій Матері Божої «Джіковської» (Тарнобжег)

Тарнобжег – старовинне місто на правому березі Вісли, недалеко Сандоміру в південній Польщі засноване у 1593 році родиною Тарновських.

Чудотворний «Джіковський» образ представляє Святу Родину під час втечі до Єгипту. Походить він з XVI віку і належить до фламандської школи сакрального мистецтва. Спочатку образ знаходився у часовні фамільного замку родини Тарновських в Джікові, звідси походить назва образу.

На тлі темного інтер'єру, з ясним прямокутником вікна в правому верхньому куті, бачимо постаті Марії з Дитятком і св.. Йосифа. Обличчя Богородиці надзвичайно миле, це обличчя молоденької дівчини. Краса Богородиці достойна та захоплююча. Марія тримає Дитятко, огорнуте у візерунчасту тканину і тричі оперезане жовтим паском. Дитя тримає у лівій руці декілька вишень і квітку троянди – символ розарію. Св. Йосиф в коричневій одежі займає місце в лівій частині образа, позаду Дитятка.

Прямокутник вікна заповнює краєвид. Свята Родина сидить при столі, на якому стоїть посудина з гроном винограду, яблуко, а також три птахи (безумовно – це біблійні символи, але що саме хотів передати нам через них автор образу – трудно домислитись).

Історія культу цього образу почалась під час війни зі шведами, коли люди з місцевих околиць, що з вірою прибігали під захист Богородиці перед цим образом, почали отримувати багато благодатних дарів. Офіційна Церква підтвердила цей куль 11 листопада 1675 року, коли краківський єпископ Андрій Требницький визнав образ чудотворним.

20 травня 1678 року образ було урочисто перенесено до новозбудованого храму Внебовзяття Пресвятої Діви Марії, опіку над яким було довірено домініканцям. Невдовзі монастир почали відвідувати численні паломники і храм отримав статус санктуарія.

Образ був коронований 8 вересня 1904 року, але у 1927 році корони було вкрадено. Друга коронація відбулася у 1933 році, але у 1959 знову дійшло до паплюжної крадіжки. Нарешті, у 1966 році відбулась третя коронація, яку доконав примас Стефан Вишинський.

Комментариев нет:

Отправить комментарий